> teknik och IT für alle

Hur ser mobiltelefonen ut år 2030?


skrivet den 16 jan av blogger, klockan:10:56

Teknik är någonting som ständigt utvecklas. För nästan exakt femton år sedan lanserade Nokia sin mobiltelefon Nokia 3310. Jag kommer fortfarande ihåg entusiasmen folk upplevde över att man i den nya version av kultspelet Snake kunde röra sig rakt igenom en vägg för att sedan dyka upp på andra sidan skärmen. 

Femton år senare har vi mobiltelefoner med fyrkärniga processorer som laddar en hemsida snabbare än vad en prisvärd laptop från 2010 har kapacitet till att göra. Nuförtiden har även mobiltelefonerna kameror som genererar bilder av högre upplösning än vad klassiska digitalkameror från några år tillbaka gör. Vi har även fingeravtrycksläsare och givetvis touch-displayer på i stort sett alla nya mobiler som produceras.

Men hur kommer mobiltelefon att se ut om vi hoppar femton år framåt i tiden? Ingen vet svaret. Någonting det har börjat spekuleras i är om mobiltelefoner kommer att lanseras med en inbyggd projektor som projicerar mobilens displaybild eller tangentbord på en fast yta, och givetvis i större format. I mina ögon är frågan snarare när, inte om. Det känns som ett ganska naturligt steg i utvecklingen för dagens mobiltelefoner och i mina ögon hade det definitivt varit ett steg i rätt riktning. 

Hur tror du att mobiltelefonen kommer att se ut år 2030? Lämna gärna en kommentar! 

/L 


Just nu värderat 2.5 av 16 människor

 • Currently 2,5/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Fiberbredband från Google


skrivet den 16 okt av Lennart P J, klockan:10:42

I sin vilja att ta över världen och vara verskamma inom i princip alla områden som finns har Google även en fiberbredbandstjänst. Tjänsten har visserligen funnits ett tag på prov i mindre skala men börjar nu breda ut sig över flera stora städer i USA. Än så länge finns det alltså bara i staterna men jag är tämligen övertygad om att det kommer komma även till Europa och övriga delar av världen inom några få år.

Vad är det då som är så bra med Google Fiber kan man undra? Enligt Google själva är det framförallt hastigheten på anslutningen som är något bortom förståelse. Detta till ett pris som skall vara bland de lägre för liknande tjänster. De påstår att Google Fiber levererar en anslutning som är 100 gånger snabbare än den genomsnittliga bredbandsanslutningen. Skulle det stämma så är det ju helt klart imponerande men sånna där fina ord är ju ofta lätta att leverera men svårare att leva upp till alla gånger.   

Trots att bara ett fåtal städer än så länge privilegierats med denna tjänst så har den redan fått kritik. I den här artikeln tar man bland annat upp Googles urvalsprocess när man väljer ut vilka områden som skall ges möjligheten att få Google Fiber. Tydligen är det främst de områden där medel- och höginkomsttagare bor som är intressantast för Google, vilket enligt kritikerna lämnar ute de mest "sårbara" invånarna. Google själva slår tillbaka kritiken genom att säga att 19 av 20 områden med låginkomsttagare kvalificerar sig för att få tjänsten.

 Det blir minst sagt spännande att följa utvecklingen av detta!

 

 

Fyndig bild, inte sant? 

Bli den första att värdera denna post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Inget 3G modem för mig


skrivet den 22 mar av Lennart P J, klockan:10:10
Här kommer lite tekniksnack - biztalk i min nya blog om teknik och It.

Portabelt bredband spås kunna ersätta trådat bredband i många fall och då får operatören ge bort, låna ut eller sälja 3G modem och 3G router. När jag flyttade nyligen hade jag tre alternativ. Fiber från Ownit med hastigheterna 100 100 M bit per sekund, fast IP och bra pris. Dock krävdes en installation för x antal kronor. Bredband via kabel TV uttaget från Com Hem, deras triple play uttag. Ganska bra hastigheter men dyrt. Trådlöst bredband från mobiloperatörer. Vi har ett par mobilmaster, jag tror att där finns 4G också, på taket i huset bredvid. Man ser det från fönstrerna, vi bor på åttonde våningen, det är kanske 25 meter dit. Betongväggar med armeringsjärn kan ställa till det lite precis som för den vanliga routern hemma som jag förlänger med en Airport Express som jag också har för musik strömning. 

Jag var inte nöjd med hastigheterna för det mobila bredbandet och var osäker på hur en 3G router skulle bete sig. Framför allt fanns där ett tak på trafiken. I framtiden kanske allt detta kommer att fungera bra - hög hastighet, stabil uppkoppling och fri trafik. Då kan det vara ett bra alternativ, åtminstone för de som inte tankar för mycket eller jobbar hemma mycket uppkopplade mot jobbet. Men jag valde fiber så klart. Och är jättenöjd. Jag betalar 250 kronor i månaden och installationen kostade 1400 kronor.

Förresten går det utmärkt att använda en iPhone som en slags 3G router, jag kopplar upp min MacBook Air via den hela tiden och behöver inget 3G modem på pinne.


Bli den första att värdera denna post

 • Currently 0/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5